„Nu judeca după notele de la examen copilul! Învingător în viață va fi cel care crede în sine chiar și când pierde!”

„Nu judeca după notele de la examen copilul! Învingător în viață va fi cel care crede în sine chiar și când pierde!”

Un copil nu valorează cât nota pe care o ia la examen. Un copil înseamnă emoție, încredere, motivație și, mai ales, iubire!

Nu toți copiii vor lua note mari la examene, teste, teze. Gloria școlară este pentru unii, nu pentru toți. Mai devreme sau mai târziu, în viață vor ieși învingători cei care cred că sunt în stare, cei care au fost iubiți, sprijiniți mai ales atunci când n-aveau coroniță pe cap. Viața bate școala, pentru că-n viață „examenele” sunt mai mult decât niște informații învățate pe de rost.

Nu toți copiii pot avea 10 pe linie, nu toți copiii pot promova toate examenele, însă absolut toți au nevoie să se simtă respectați, apreciați și iubiți. Și cei care intră la școli de elită, și olimpicii și cei de 5 și cei de 7 au aceeași nevoie de apreciere, de recunoaștere a eforturilor, de susținere necondiționată și, mai ales, de încredere.

Notele de la examene nu contează! Dacă mecanicul tău intra la Litere, cine-ți repara mașina?

Eu cred cu tărie că fiecare om are locul lui și drumul lui în viața asta. N-avem cum să fim toți geniali, dar fiecare poate excela într-un domeniu aparte. Poate că fata ta nu va scrie poezii, dar va fi o învățătoare care va trezi în inimile copiilor dragostea pentru educație, ori un cofetar apreciat; poate că băiatul tău nu va fi un medic vestit, dar va ajunge un mecanic apreciat, al cărui telefon va suna în continuu pentru programări.

Orice meserie va ajunge să aibă, învață-l de mic faptul că munca cinstită nu e o rușine, că poate fi apreciat pentru orice lucru pe care-l face bine pentru cei din jur, că cinstea, onestitatea și profesionalismul, poate nu-ți aduc o diplomă de merit, dar valorează mai mult decât atât.

Te-ai gândit vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă mecanicul tău ar fi intrat la Litere? Cine ți-ar mai fi reparat mașina? Nuvelele nu repară un ambreiaj stricat, așa că, daca viitoare, pe lângă manoperă, oferă-i o strângere de mână pentru priceperea cu care își face meseria!

Notele de la examene nu reflectă cine sunt copiii noștri cu adevărat: un artist talentat poate picta și fără să rezolve integrale

Ai auzit de „teoria inteligențelor multiple”? Ei bine ea se aplică fiecăruia dintre noi! Unii învață mai bine la matematică, alții la muzică ori alte arte, alții se exprimă bine în public, alții nu pot deschide gura din cauza emoțiilor, dar în scris nasc opere! Unii au motricitatea fină dezvoltată, alți pe cea grosieră. Alții le pot face bine pe toate. Nu toți. Dar sunt.

Află din timp care e talentul copilului tău! Sigur are unul! La fel ca tine și el își va găsi mai devreme sau mai târziu drumul în viață! Dar are nevoie de cineva care să creadă în el, care să-l sprijine, mai ales când a luat o notă mică la școală! Copilul tău are nevoie de o mamă care în loc să spună „să vezi ce-ți fac dacă mai iei un 4” să-l încurajeze de fiecare dată: „Eu știu că poți mai mult, uite, îmi fac timp să repetăm împreună pentru următoarea evaluare”.

Unii copii au memorie vizuală, alții auditivă, unii au dificultăți de învățare, care, diagnosticate la timp, pot fi corectate. Toți copiii au însă nevoie de un părinte implicat în viața sa, cu blândețe, cu empatie, cu încredere. Un copil iubit n-are cum să nu reușească în viață!

Un copil a cărui mamă stă cu ochii pe el, pe nevoile lui emoționale și educative va ajunge un adult împlinit indiferent de notele primite ori de meseria pe care ajunge să o practice. Suntem cu toții diferiți și de aceea lumea e atât de frumoasă!

Conform legilor aerodinamicii un bondar n-ar trebui să zboare, dar el nu știe asta și zboară în continuare!

Dintre toate vorbele pe care le aude un copil, cea mai mare rezonanță o au cuvintele spune de tine, mama lui! Dacă tu-i spui că nu poate, va eșua; dacă tu-i spui că altul e mai bun decât el, va crede mereu că nu va ajunge niciodată locul 1, în niciun domeniu. Dar dacă tu-i spui „crede în tine și poți face orice!”, îi vei da aripi, asemenea bondarului căruia natura nu i-a dat inițial șanse să zboare!

Când cerți un copil pentru notele de la examen, te cerți, de fapt, pe tine, iar el nu merită asta!

Nu uita niciodată că un copil nu va învăța niciodată pentru „că trebuie”, în procesul de învățare sunt implicați mai mulți factori: gândirea, memoria, nivelul de inteligență, dar și voința și motivația. Iar cea din urmă, motivația, nu este în copilărie intrinsecă, ci, mai ales extrinsecă, adică vine de la tine!

Georgiana Mihalcea,https://totuldespremame.ro/

Spread the love
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *