Ce si cum fac orașele inteligente?

Ce si cum fac orașele inteligente?

Orașele inteligente evoluează continuu

Cartează resursele, evaluează unde sunt, decid cum va arăta viitorul, planifică parcursul, dezvoltă capacitățile, atrag resurse, sistematizează progresul, comunică succesul!

Ce nu fac orașele inteligente?

Nu își măsoară inteligența după numărul de soluții digitale achiziționate.

Nu ignoră nevoile concrete ale cetățenilor. O achiziție care: nu răspunde unei nevoi, a cărei efect nu este măsurat, care nu produce valoare mai mare decât costul achiziției, care este dificil de utilizat de personalul instituției, care nu produce date și capacitate nouă pentru instituție, care nu poate fi interconectată cu alte soluții existente sau viitoare, care implică un cost ridicat de mentenanță și ajustare, care consumă buget in defavoarea unei soluții stringente – nu este cel mai potrivit demers.

Bine, bine și cum anume procedează orașele inteligente?

Răspund optim la întrebarea “cum investesc resursele azi, ca să le fie mai bine cetățenilor mâine” și execută eficient pe acest răspuns. Foarte probabil, raspunsul va implica utilizarea tehnologiei, care nu este, însă, un scop în sine, ci un mijoc de a obține rezultate mai bune.

Mai precis, ce fac orașele inteligente?

Orașele inteligente, în mod periodic:

Cartează

Mapează actorii și resursele specifice fiecărui domeniu/ecosistem al orașului, pentru că acest lucru te ajută să construiești o hartă a contextului local.

Evaluează

Evaluează starea curentă a fiecărui domeniu/ecosistem al orașului și nevoile reale ale cetățenilor, pentru că aflând în ce punct te afli, poți să decizi unde vrei să ajungi.

Prioritizează

Selectează direcțiile/obiectivele strategice de acțiune, pentru că fără focus, progresul poate fi doar modest.

Planifică

Transformă direcțiile/obiectivele strategice în planuri, pentru că fără un plan, evoluția este întâmplătoare.

Dezvoltă capacitate

Atrag și dezvoltă capacitatea de a executa (competețe și resurse), pentru că rezultatul depinde de acest lucru.

Execută

Execută bine planul elaborat, pentru că acțiunea face diferența.

Sistematizează

Crează procese pentru acțiunile repetitive, pentru că automatizarea eficientizează utilizarea resurselor.

Comunică

Comunică bine ce vor face, ce fac și care este rezultatul, pentru că acest lucru crește încrederea și suportul oferit de cetățeni.


Claritate

1. Selectarea domeniilor/ecosistemelor urbane importante pentru comunitate (ex. Educație, Mobilitate, Business, Guvernare, Cultură, Locuire) 2. Cartarea actorilor și resurselor din fiecare domeniu/ecosistem urban 3. Evaluarea stadiului curent de maturitate a fiecărui domeniu/ecosistem urban 4. Selectarea stării viitoare dorite 5. Planificarea parcursului de evoluție, din starea curentă, spre starea dorită

Capacitate

1. Dezvoltarea competentelor strategice ale instituțiilor publice și ale comunității 2. Dezvoltarea și atragerea resurselor (metodologii, instrumente, bani, procese automatizate, relații etc)

Cadență

1. Execuția planului, saptămână de săptămâna, cu indicatori de progres 2. Dezvoltarea capacității, pas cu pas, cu indicatori de progres

Comunicare

1. Clasificarea audienței și canalelor specifice de comunicare 2. Comunicarea obiectivelor și motivației din spatele lor 3. Comunicarea progresului (execuției) 4. Comunicarea și celebrarea rezultatului obținut

Nelu Bălașa

Spread the love
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *