STOP FALS CORONAVIRUS! Răspunsuri pentru oameni care nu înțeleg vaccinurile împotriva COVID-19

STOP FALS CORONAVIRUS! Răspunsuri pentru oameni care nu înțeleg vaccinurile împotriva COVID-19

Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Pandemia de COVID-19 continuă să facă ravagii peste tot în lume, dar vaccinurile aprobate și care au început deja să ajungă la oameni sunt o șansă să închidem acest capitol pentru totdeauna.

Între timp, în mijlocul inofodemiei care însoțește criza sanitară, reacțiile de respingere a vaccinării sunt asurzitoare. Situația era de așteptat, considerând că în lume (dar și în România) exista și înainte de Covid-19 o mișcare anti-vaccinistă destul de puternică, care acum a primit o șansă nesperată să se facă auzită și să infecteze inclusiv oameni care altfel ar fi fost rezonabili.

Mai jos sunt câteva dintre întrebările principale, majoritatea fiind „întrebări încărcate” (loaded questions), adică acel tip de întrebare care conține în ea o sugestie de răspuns fără legătură cu realitate. Răspunsurile sunt compilate de autor din diverse surse; fără să fiu medic, aceste răspunsuri sunt ușor de găsit pentru cine chiar caută răspunsuri.

PS. Pentru mai multe informații utile, urmăriți și pagina de Facebook a lui Vlad Mixich.

  1. De ce vaccin anti Covid-19 și nu alte-boli?

“Nu a apărut un vaccin pentru HIV.
Nu a apărut un vaccin pentru CANCER, in mai bine de 100 de ani de căutare,care este o boală cruntă de moarte indiferent de vârstă și nimeni nu a scăpat cu viață.
Si pt un virus misterios apărut din senin ,în mai puțin de un an au si creat un vaccin și trebuie să îl facem.

Nebunia naște monștri mari.

Nu suntem ok!”

Răspuns:

HIV nu e Sars-CoV-2. Știți de unde vine “2” din Sars-CoV-2? De la faptul că a existat un Sars-CoV-1. Cu alte cuvinte, virusul care cauzează COVID-19 era parțial cunoscut când a apărut, iar cercetarea vaccinului era începută încă de prin 2002 (când a apărut SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome).

Altfel, toate aceste virusuri „corona” sunt într-o familie, spre deosebire de HIV, care are un mecanism complet diferit de orice alte virusuri existente (este un retrovirus).

Referitor la Cancer, întrebarea este greșită din start – în primul rând nu există *CANCER* există *CANCERE*, adică sunt aproape 200 de forme de cancer, toate extrem de diferite ca mecanisme. În al doilea rând, „cancer” nu este o boală în sens clasic, ci un comportament aberant al unor celule care se multiplică nejustificat, iar cauzele sunt în multe cazuri neclare. Uneori e vorba de virusuri, dar la fel de bine poate fi altceva, de exemplu iradiere: cine stă prea mult la soare la ora prânzului are mari șanse să facă un cancer de piele. Nu poate exista un vaccin care să prevină cancerul de piele, pentru că acest tip de cancer nu are legătură cu vreun virus.

În alte cazuri de cancere, chiar avem vaccinuri. De exemplu cancerul de col uterin este cauzat de virusul HPV, împotriva căruia există un vaccin din 2006.

PS. Vă recomand să-i urmăriți pe Ovidiu Covaciuși Paul Alexandru pe Facebook pentru mai multe informații relevante pe acest subiect.

  • Nu e făcut prea repede vaccinul ăsta? Dacă s-au sărit niște pași?

După cum am răspuns la punctul 1, vaccinul anti-Covid nu a pornit de la zero. În perioada SARS se lucrase la un vaccin, care a fost abandonat pentru că epidemia a murit de la sine, iar tehnologia ARNm datează de prin 2011.

În plus, din cauza faptului că vorbim de o pandemie globală, mult mai mulți cercetători s-au focalizat pe această problemă decât se întâmplă în situații obișnuite.

În plus, o parte din dificultățile de a produce un vaccin în condiții normale țin de finanțare, investițiile fiind foarte mari și de birocrație – aprobările trebuie să aștepte să le vină rândul, iar întâlnirea unor comisii diverse care finalizează fiecare etapă poate dura și câteva luni.

Aceste probleme nu au existat, alocările financiare venind de la firme, donatori individuali și guverne, iar comisiilor s-au întrunit mult mai repede.   

PS. Vedeți AICI mai multe detalii despre acest subiect privind explicațiile pe marginea realizării vaccinurilor anti-Covid.

  • Dacă în timp, după 2-3 ani, ni se va modifica ADN-ul din cauza acestui vaccin?

Mulți medici și specialiști au clarificat de ce acest scenariu este imposibil. Nu tot ce ajung în celulă poate să modifice ADN-ul individului. ARN-ul mesager nu ajunge în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul,ci doar dă instrucțiuni celulelor de la locul injectării să producă acea proteină specifică Sars-CoV-2, ca să provoace un răspuns imun. Molecula de ARNm din vaccin dispare din organism după aproximativ 2 zile, dar misiunea sa este îndeplinită: sistemul imunitar știe acum să recunoască țepușele Covid-19.

PS. Mai multe detalii despre acest mit demontat de oamenii de știință găsiți AICI.

  • Am înțeles că persoanele vaccinate pot încă infecta pe alții, că va trebui să purtăm mască în continuare, vor rămâne restricții. Atunci la ce bun?

Încă nu avem suficiente dovezi să știm că persoanele vaccinate nu pot infecta pe alții înainte ca sistemul lor imunitar să reacționeze. Dar faptul că nu avem aceste dovezile nu înseamnă că asta ar dovedi că după vaccinare putem fi contagioși, ci doar că încă nu știm.

Posibilitatea infectării este întotdeauna o probabilitate, care ține de încărcătura virală, de mediu (de exemplu aerul condiționat facilitează infectarea în spații închise) și de alți parametri. Cel mai probabil, după vaccinare scade foarte mult riscul să infectăm pe alții, iar datele vor apărea cât de curând.

Recomandarea de a purta (încă) mască este o protecție suplimentară, pentru că ne dorim ca virusul să dispară complet, nu doar să scadă și să reapară peste un an. Eficiența vaccinului este foarte mare, dar tot există câteva șanse să fim noi cei la care n-a prins, caz în care respectarea recomandărilor de mască și distanțare ne ajută (și pe noi și pe cei din jur) să limităm circulația virusului până dispare.

  • De ce nu se dau public efectele adverse? Am găsit pe un site oficial că sunt peste 40.000 de efecte adverse grave, inclusive decese!

Nu, nu este vorba de „efecte adverse grave”, ci este vorba despre „evenimente adverse”, în engleză “adverse events”, total altceva. Procedura de monitorizare a vaccinurilor din SUA – sistemul VAERS –  presupune înregistrarea tuturor evenimentelor care urmează după un vaccin, cu sau fără legătură cu vaccinul, pentru a fi investigate.

Mai simplu, dacă te vaccinezi și peste 3 zile dă mașina peste tine pe trecere, vei apărea în acel tabel, deși nu are legătură cu vaccinul.

Este o precauție suplimentară și demonstrează că toate vaccinurile sunt verificate și monitorizate extrem de serios.

PS. Mai multe detalii despre VAERS găsiți AICI.

  • Dacă 99.7% din oameni supraviețuiesc COVID-19 și devin imuni, iar vaccinul are eficiență 95%, de ce să ne vaccinăm?

În primul rând, acest număr nu este deloc sigur, cel mai probabil rata de deces este mai ridicată, iar asta în condițiile în care toate statele au luat măsuri de prevenție. În al doilea rând, infectarea unor porțiuni tot mai mari de oameni ar duce la colapsul sistemului medical aflat deja sub presiune. În al treilea rând, sunt cazuri de persoane care s-au infectat de mai multe ori cu Sars-CoV-2, deci imunitatea „naturală” nu este nici ea garantată.

În plus, nu este vorba doar despre supraviețuire, mulți dintre cei care supraviețuiesc rămân cu sechele pe termen lung.

  • De ce se face reclamă la vaccinuri? Sunt medicamente specifice, am văzut pe activenews.ro că nu e voie să se facă reclamă la medicamente!

Se face reclama la un produs anume care să fie cumpărat sau solicitat de la medic? Sau se face campanie de promovare a vaccinării?

Tehnic, interdicția este pentru companii, sensul este să nu fie presiune pe medici din partea oamenilor să primească un anumit medicament văzut la televizor, când medical trebuie să poată lua decizia optimă. Statul poate face campanii de informare după cum consider prin politica de sănătate publică. Vă amintiți „reclamele” care preveneau consumul de sare, zahăr și grăsimi? Este același lucru.

Există chiar o directive europenă care spune expres că acest tip de interdicții NU se aplică în cazul campaniilor de vaccinare.

P.S. Cititul de activenews.ro dăunează grav sănătății mentale.

  • Dacă tot a apărut vaccinul, de ce nu se vaccinează prima data președintele țării? De ce să ne vaccinăm noi prima data? Asta mă face să-mi pun semne de întrebare și să nu mă vaccinez!

Pentru că resursele sunt limitate, dozele ajung în etape, procesul este complicat și trebuie să prioritizăm. În lupta contra COVID-19, cei mai importanți sunt medicii, degeaba vaccinăm președintele sau alți lideri politici, dacă nu avem medici imuni care să-și poată face încă treaba, până când pandemia va dispărea.

Fiecare țară și-a făcut un plan propriu, considerând particularitățile – sistemul de sănătate, capacitatea de vaccinare și numărul de doze cumpărate etc. Variant propusă de statul roman este perfect rezonabilă, prioritizând personalul din prima linie, apoi persoanele aflate în risc (bătrâni, bolnavi etc).

*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaționale și lucrează în domeniul educației media. Este vicepreședinte Forum Apulum.

Spread the love
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *